UNIT 4
Phys 2002
Multiple Choice 1 on Equilibrium Questions
Multiple Choice 1 on Equilibrium Answers
Multiple Choice 2 on Equilibrium Questions
Multiple Choice 2 on Equilibrium Answers
Multiple Choice 1 on Mechanical Properties of Solids Questions
Multiple Choice 1 on Mechanical Properties of Solids Answers
Multiple Choice 1 on Fluid Properties Questions
Multiple Choice 1 on Fluid Properties Question Answera

 

 

Multiple Choice 1 and Answers on Properties of Fluids
Use this answer sheet

1. Pascals Law states
A. pressure on a confined liquid is transmitted equally in all directions
B. the volume of a gas is directly proportional to its temperature if pressure is constant
C. the volume of a gas is inversely proportional to its pressure if temperature is constant
D. the pressure of a gas is directly proportional to its temperature if volume is constant

Answer = .....

mc3

2. The pressure in the containers in Fig 1.1 at A, B, C and D are
A. greatest at C
B. same at A and C only
C. same at B and D only
D. same at A, B, C and D.

Answer = .....

Fig 1.1
 
mc3

3. A cork of mass m and having density that is 50% of water density is totally immersed in a container of water. The cork is tied with a string and firmly attached to the bottom the container. The tension in the string is
A.  mg
B.  2mg
C.  0
D.  ½mg

Answer = .....

Fig 1.2
 

4. The buoyant force on a solid cube of iron as it sinks into water of constant density after being completely submerged.
A. increases
B. decreases
C. stays the same
D. depends on the shape

Answer = .....

mc3

5. Cylinders of iron, zinc and gold of the same volume, V are completely submerged in water. Which one has the greatest bouyant force?
A. Iron
B. Gold
C. Zinc
D. None

Answer = .....

Fig 1.3
 
mc3

6. Spheres of iron and gold of the same volume, V are completely submerged in water with a sphere of wood, also of volume V, floating on the surface. Which one has the smallest bouyant force?
A. Iron
B. Gold
C. Wood
D. None

Answer = .....

Fig 1.4
 

7. A ship sails out of a river of fresh water into the sea. The volume of water displaced in the sea is
A. greater
B. less
C. the same
D. depends on the shape of the ship

Answer = .....

mc3

8. Four identical spheres of steel are suspended in water as in Fig 1.5. A is just below the surface, B and C are at different depths and D just above the bottom of the container. The ranking of the bouyant force are
A. A < B < C < D
B. A > B > C > D
C. A = B = C = D
D. A < B = C < D

Answer = .....

Fig 1.5
 

mc3

9. Three cubes of wood of X with identical volumes and X of density 1.0d, Y of density 1.2d and d of density 1.5d float freely in water as in Fig 1.6. The ranking of the bouyant force is
A. Z > Y > X
B.  X > Y > Z
C.  Z = Y = X
D.  Y > X > Z

Answer = .....

Fig 1.6
 

mc3

10. The cork of mass 0.5kg in Fig 1.7 is attached by a light string with tension 3.0N to the bottom of the container of water with density 1 X 103 kgm-3. The volume of the cork is
A. 5 X 10-4 m3
B. 3 X 10-4 m3
C. 2 X 10-4 m3
D. 8 X 10-4 m3

Answer = .....

Fig 1.7
 

11. A cube of plastic with uniform density floats in a container of water with 70.0% of its volume submerged. If this same cube were placed in a container of oil with density 8.00 X 102 kgm-3 the submerged portion of the cube’s volume is
A. 56.0%
B. 87.5%
C. 70.0%
D. 80.0%

Answer = .....

12. When completely submerged under water, the apparent weight and volume of a steel block is 7.750 X 104 N and 1 m3 respectively . The weight in air is
A. 6.750 X 104 N
B. 8.525 X 104 N
C. 8.750 X 104 N
D. 6.975 X 104 N

Answer = .....

 

13. The Principle which allows the hydraulic press to operate is
A. Coulomb's
B. Bernoulli's
C. Archimedes'
D. Pascal's

Answer = .....

14. The master cylinder in a hydraulic system has a cross-sectional area of 10 cm2 and the slave cylinder has a cross-sectional area of 200 cm2. The forced required to lift a load of 5000N is
A. 250N
B. 100000N
C. 500N
D. 25N

Answer = .....

15. A ship sails out of a river of fresh water into the sea. The mass of water displaced in the sea is
A. greater
B. less
C. the same
D. depends on the shape of the ship

Answer = .....

mc3

16. The pressure at the bottom of the containers in Fig 1.8 are
A. greatest in C
B. least in C
C. same in B and D only
D. same in A, B, C and D.

Answer = .....

Fig 1.8
 

mc3

17. The pressure at the bottom of the containers in Fig 1.8 are
A. greatest in C
B. greatest in D
C. same in A and B only
D. same in A, B, C and D.

Answer = .....

18. The absolute pressure on a diver 20 m below the surface in a fresh water lake is
A. ONE atmosphere
B. TWO atmospheres
C. THREE atmospheres
D. FOUR Atmospheres

Answer = .....

mc3

19. A crane lifts a concrete block of volume 1 m3 and density 2400 kgm3 out of the fresh water. The force on the attached cable would experience a
A. 24000 N increase
B. 10000 N increase
C. 14000 N increase
D. 10000 N decrease

Answer = .....

20. A solid body weighs 500N in air and 300N when completely submerged in water. The density is
A. 1.50 X 103 kgm-3
B. 1.67 X 103 kgm-3
C. 6.00 X 103 kgm-3
D. 2.50 X 103 kgm-3

Answer = .....

21. The buoyant force on a floating object depends on its
A. density
B. submerged volume
C. mass
D. shape

Answer = .....

22. The buoyant force on a completely submerged object depends on
A. its density
B. its volume
C. its mass
D. all of the above

Answer = .....

23. A wooden spoon with a density of 4.80 X 102 kgm-3 is floating in oil whose density is 9.20 X 102 kgm-3 . The percentage of the spoon submerged is
A. 48%
B. 92%
C. 50%
D. 52%

Answer = .....

24. Three objects made of the same plastic material with masses 50g, 100g and 200g respectively float freely on the surface of water. The bouyant force on the 200g object is
A. greater than the other 2 objects
B. smaller than the other 2 objects
C. the same as the other 2 objects
D. depends on its shape

Answer = .....

25. The bouyant force on blocks of lead, steel and wood with identical volumes when completely submerged is
A. greatest on the lead
B. greatest on the wood
C. greatest on the steel
D. the same for all blocks

Answer = .....

26. A ship sails out of a river of fresh water into the sea. The bouyant force of water in the sea is
A. greater
B. less
C. the same
D. depends on the shape of the ship

Answer = .....

27. When an object floats freely, the volume of displaced liquid is equal to the
A. submerged volume of the object
B. entire volume of the object
C. volume of the object above the liquid
D. weight of the object

Answer = .....

28. Pure ice floats in pure water because
A. solids are more dense than their liquids
B. water expands when it freezes
C. water contracts when it freezes
D. ice is colder than the water

Answer = .....

mc3

29. Air bubbles expand when rising to the surface in water because
A. the water pressure increases as the bubbles ascend to the surface
B. the water pressure decreases as the bubbles ascend to the surface
C. the air pressure increases as the bubbles ascend to the surface
D. air diffuses to occupy maximum space when unconfined

Answer = .....

30. Fluid pressure is always directed
A. up
B. down
C. sideways
D. in all directions

Answer = .....

   
     
<
>
Concept by Kishore Lal. Programmed by Kishore Lal... Copyright © 2015 Kishore Lal. All rights reserved.